VIRTUAALI-PROFFA

Virtuaali-Proffa arvioi kaiutinsijoituksen toimivuuden juuri Sinun autossasi. Proffa antaa kirjallisen raportin tehdyistä kaiutinsijoituksista, jakotaajuuksista ja toistoalueista.

Käyttöohjeet

  1. 1. Valitse auton tyyppi (Hatchback, Coupe, Sedan tai Farmari)
  2. 2. Valitse kaiuttimet, joita aiot käyttää (Subwoofer, Midbassot, Keskiäänet, Diskantit)
  3. 3. Valitse kaiuttimien sijoituspaikat
  4. 4. Valitse kaiuttimien toistoalueet
  5. 5. Valitse yli- ja alipäästösuotimien jyrkkyydet kullekin elementille

Proffa kertoo arvionsa ruudun alalaidassa olevaan tekstikenttään, jota voi selailla oikeassa laidassa olevalla vierityspalkilla. Proffan vastaus on jaettu kolmeen osaan:

1. ELEMENTTIEN TOISTAMIEN TAAJUUKSIEN YHTEENSOVITUS

Tässä proffa huomioi kunkin elementin toistokaistan ja eri kaistoja toistavien elementtien yhtenäisyyden. Myös jakosuotimien jyrkkyydet otetaan huomioon.

2. KAIUTINPAIKKOJEN ARVIOINTI

Eri taajuudet voidaan toistaa eri paikoista ja jotkut ratkaisut toimivat paremmin kuin toiset. Esimerkiksi subwoofer voidaan sijoittaa taakse, jos sen alipäästö on tarpeeksi matalalla. Alipäästösuotimen rajataajuuteen vaikuttaa myös auton tyyppi: Mitä pienempi auto, sitä korkeammalla rajataajuus voi olla. Proffa tutkii auton tyypin, elementin toistaman taajuusalueen ja sijoituspaikan ja antaa arvionsa tällä perusteella.

3. AUTOHIFIPROFFAN ARVIO KOKO RATKAISUSTA

Lopuksi proffa vetää yhteen kaikki havaintonsa.

Kun Virtuaali-Proffa avataan, on oletusarvona Sedan-tyyppiseen autoon tehty 4-tiejärjestelmä. Valitut kaiutinpaikat ja jakotaajuudet ovat sellaiset, että ne edustavat tämän hetken käsityksen mukaan optimaalista auton kaiutinratkaisua.

 

Toinen tyypillinen kaiutinratkaisu on 3-tie, jossa etukaiutinratkaisu on toteutettu 2-tienä ja takana on subbari:

Vaikka tämä on hyvin tyypillinen tapa rakentaa auton äänentoistojärjestelmä, ei proffa ole kuitenkaan täysin tyytyväinen tähän, koska diskantti ja keskiäänetkin toistava yläbassoelementti sijaitsevat hyvin etäällä toisistaan. Tämä aiheuttaa stereokuvan soutamista pystysuunnassa lauluäänillä ja niinpä Proffan arvio onkin "...tätä voisi vielä miettiä paremmaksi...".

Proffan arviot ovat suuntaa-antavia ja jotkut ratkaisut toimivat joissain autoissa ja joillain tietyillä elementeillä paremmin kuin toiset. Proffa kuitenkin huomauttelee selvistä ongelmista, joita on odotettavissa. Jos kaikki vaikuttaa hyvältä, on Proffan arvio "TÄMÄ ON HYVÄ AUTOHIFISYSTEEMI!!!". Tällöin kaiutinvalinnat ovat teoriassa oikeat ja lopullisen laadun määrää lähinnä asennuksen laatu, käytettävien komponenttien laatu sekä tietenkin järjestelmän säätö, mutta mitään perustavaa laatua olevaa ongelmaa kaiutinsijoittelussa ei tällöin ole.

VINKKEJÄ:

Koaksiaalikaiutin muodostetaan niin, että keskiäänielementti otetaan pois käytöstä ja diskantin alarajataajuudeksi syötetään koaksiaalikaiuttimen alarajataajuus.